Wij zijn Dido & Jurriaan. Wij delen een passie: wijn. We reisden van wijngaard naar wijngaard om wijn over de hele wereld te maken. Uiteindelijk hebben we voet gezet in de regio Alt-Empordà in Spanje, waar we 9,5 hectare reeds aangeplante wijngaarden aantroffen in het natuurreservaat van de Albera. Wij bewerken deze wijngaarden biodinamisch. Van deze druiven maken wij wijn zonder toevoegingen of filtering, ook wel vin nature genoemd.
Via crowdfunding konden we het landgoed en de machines kopen om het land te transformeren. Het jaar 2018 was onze eerste vintage ooit waarin we wijn maakten van onze eigen druiven. We leven midden tussen onze wijngaarden, hebben zonnepanelen geïnstalleerd en gebruiken water uit de bron, volledig off-grid. De wijn maken we in de oude coöperatie van de stad Rabós, een gebouw dat we in 2020 hebben kunnen kopen en onderdeel gaat worden van ons nieuwe project Fruita Analogica. Samen met een andere partner gaan we op zoek naar de beste biologische/biodynamische druiven uit de regio om er makkelijk toegankelijke natuurwijn van te maken. Dit jaar zullen we 3 nieuwe hectaren aanplanten voor Fruita Analogica, dichtbij de wijngaarden van Tortuga. Daarnaast openen wij in het voorjaar van 2023 een restaurant met uitzicht op de kelder.
HOE IS HET ALLEMAAL BEGONNEN?
Omdat we samen zijn, hebben we er altijd van gedroomd om een wijngaard te bezitten. Omdat we allebei uit Amsterdam komen, besloten we eerst carrière te maken in wat we ook deden en daarna, met wat geld, een wijngaard te kopen en wijnmakers te worden. Jurriaan studeerde Techniek en richtte daarna een reisbureau op voor privéreizen met een lage impact naar Zuidoost-Azië. Dido deed voor haar master Culturele Antropologie onderzoek in Zuid-Afrika naar de Swartland Independent Producers, een groep jonge wijnmakers die natuurlijke wijnen maken. Daar besefte ze dat al die wijnmakers op dat moment hun droom aan het volgen waren: door te leren van verschillende wijnmakers over de hele wereld vestigden ze zich uiteindelijk in het Swartland om hun eigen wijn te produceren. Dat inspireerde ons: waarom zouden we onze droom niet nu volgen, nu we jong en fit zijn? En dat deden we ook. We hebben stage kunnen lopen in Zuid-Afrika, Chili, Australië, Frankrijk en in drie verschillende regio’s in Spanje: Penedès, Priorat/Montsant en Conca de Barberà.
ONZE FILOSOFIE
We werkten zowel voor grote industriële bedrijven als voor kleine boetiekwijnhuizen. Onze stage bij Joan Ramon Escoda veranderde onze aanpak en liet ons kennismaken met de wereld van natuurlijke wijn: wijn gemaakt zonder enige toevoeging en zonder filtratie of klaring. Gewoon druiven in hun puurste vorm transformeren tot wijn: om niets toe te voegen of weg te halen. Dit klinkt logisch, maar we hebben uit de eerste hand ervaren wat er aan wijn kan worden toegevoegd - variërend van verschillende soorten gist tot Arabische gom - in conventionele wijn zijn meer dan 88 additieven toegestaan. Om niet met deze producten te kunnen werken, moeten de druiven van zeer goede (en in ieder geval biologische) kwaliteit zijn. Dit leidt tot een intensievere focus in de wijngaard, waarbij zo natuurlijk mogelijk wordt gewerkt, waardoor de meest levendige bodem ontstaat die ons de heerlijkste druiven oplevert, die gemakkelijk zelf kunnen gisten.
Om deze kwaliteit te bereiken, zaaien we elk jaar een breed scala aan soorten bodembedekking in onze wijngaarden. Dit jaar is het gesubsidieerd door de Europese overheid. In de winter laten we onze kleine kudde schapen door de wijngaarden dwalen.