Bevoorrechte terroirs worden voortdurend mishandeld om wijnen zonder ziel te produceren. In 2020 sloten vier vrienden uit de professionele wijnwereld, Pepe Rodríguez de Vera, Hilarión Pedauyé, Álvaro Ruiz en Alberto Soriano, zich aan bij hun pad om één dilemma op te lossen. Ze voelden zich allemaal gefrustreerd toen traditionele variëteiten, emblematische wijngaarden en unieke productiemethoden van de Valenciaanse Gemeenschap begonnen te verdwijnen om plaats te maken voor de massaproductie-industrie. De vier vrienden besloten Sopla Levante te ontwikkelen om een verandering in deze trend te bewerkstelligen.
Dit project begint op mogelijk de meest mythische plek van de Valenciaanse Gemeenschap: het natuurpark La Mata in Alicante. Een plaats die in de oudheid 250 hectare besloeg, waarvan er vandaag de dag nog maar 35 over zijn.
La Mata is een magische plek met eeuwenoude wijngaarden op slechts een paar meter van het strand en de zoutvlakten. Dit natuurpark overtreft extreme weers- en zoutomstandigheden die de wijnen een ongelooflijke persoonlijkheid geven. Ook in Requena is Sopla Levante in opkomst met oude Bobal-wijngaarden. We voegen snel nieuwe percelen toe van Monastrell, Cariñena, Valenci Negre en enkele andere inheemse variëteiten.
In dit project zijn we niet op zoek naar winstgevendheid, maar handelen we naar datgene waar we gepassioneerd over zijn.
Wijnbouw
Sopla Levante wil waarde hechten aan traditionele variëteiten en emblematische wijngaarden die verdwijnen. Sommige van deze wijngaarden zijn momenteel de enige ter wereld die deze variëteit bevatten. We hebben het over micro-wijngaarden met variëteiten die met uitsterven bedreigd zijn, zoals de Gustico de Elche of de Valencí Negre. In samenwerking met de Universiteit van Valencia werken we aan het identificeren van niet-geïdentificeerde variëteiten en aan een beter begrip van enkele minderheidsvariëteiten zoals Esclafagerre, Parrell, Forcallat, Crujidera … Ten slotte werken we ook met mythische wijngaardpercelen gevormd met bekendere variëteiten, zoals Bobal, Monastrell en Cariñena, in een pure toewijding om een terroir tot uitdrukking te brengen dat ons verliefd heeft gemaakt op de regio.
Uitwerking
Onze uitdaging met Sopla Levante is om de eenvoud van een onbekende variëteit of een spectaculair uniek terroir tot zijn maximale expressie te brengen. Daarom werken we in dit project op een natuurlijke manier met microvinificaties – één voor elk van onze percelen. In onze uitwerkingen voegen wij geen sulfieten toe. We gebruiken de wilde gistsoorten uit de wijngaard zelf en maken ter plekke een pied de cuve die we later overbrengen naar de wijnmakerij om het fermentatieproces van dat perceel te starten. In ons verlangen om te innoveren en de optimale expressie uit elke wijn te halen, hebben we besloten om nieuwe technieken in een deel van hun productie te implementeren. Nieuwe technieken zoals rijping met chips gemaakt van gedroogde wijnscheuten uit diezelfde wijngaard, rijping in vaten waar voorheen Cantueso-likeur in zat en maceratie met persing tijdens de winter bij temperaturen onder nul. Deze technieken vermengden zich met traditionele uitwerkingen en oude technieken uit de streek, zoals biologische en oxidatieve veroudering, en ranzigheidsprocessen in mandflessen.
biologische en oxidatieve en schadelijke processen.